Ορισμός
Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα ή νεκρωτική εξωτερική ωτίτδα είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προσβάλει τον εξωτερικό ακουστικό πόρο. Η νόσος αυτή εμφανίζεται σχεδον αποκλειστικά σε ηλικιωμένους διαβητικούς όπως κ σε ανοσοκατασταλμένους.
Παθογένεση
Η νόσος ξεκινά σαν μια εξωτερική ωτίτιδα που προοδευτικά μπορεί να εξελιχτεί σε οστεομυελίτιδα της βάσης του κρανίου. Το μικρόβιο που την προκαλεί ειναι η Pseudomonas aeruginosa, ενα Gramm negative βακτήριο. Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη από Aspergillus μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτωματα.
Κλινική εικόνα
Ο ασθενής αναφέρει πόνο στην περιοχή του ακουστικού πόρου, ο οποίος έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει και μια δύσωσμη έκκριση. Ωτοσκοπικά παρατηρείτε ένα έλκος στην βάση του ακουστικού πόρου το οποίο παρουσιάζει δυσκολία επούλωσης. Το οστό δεν καλύπτεται από δέρμα κ μπορεί να συνυπάρχει κ κοκκιωματώδες ιστός.
Διαγνωστική Προσπέλαση
Πέραν της κλινικής εικόνας κ της κλινικής εξέτασης η μαγνητική εγκεφάλου/ λιθοειδούς οστού όπως και η αξονική λιθοειδούς οστού είναι πολύ χρήσιμες για να εξεταστεί η έκταση της νόσου καθώς και ο βαθμός των οστεολύσεων. Επίσης η καλλιέργεια του εκκρίματος κ η απομόνωση του μικροβίου είναι ένα πολύ σημαντική.
Διαφορδιαγνωση
Η διαφοροδιάγνωση περιλαμβάνει το χολοστεάτωμα του εξωτερικού ακουστικού πόρου, όπως κ κακοήθη όγκο του οστού. Σ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται υλικό για βιοψία.
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν μια μέση ωτίτιδα, μαστοειδίτιδα, λιθοειδίτιδα. Επιπλέον μπορεί να έχουμε πάρεση των κρανιακών νεύρων VII, VIII, IX, X, XII, σήψη, θρόμβωση του σιγμοειδούς κόλπου, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, θάνατο
Θεραπεια
Μετά την ταυτοποίηση του μικροβίου δίνεται αντιβίωση βάση του αντιβιογράμματος για 6 βδομάδες. Επίσης ο ακουστικός πόρος πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ρύθμιση του διαβήτη του ασθενούς. Στην περίπτωση που δεν έχουμε ανταπόκριση στην συντηρητική θεραπεία τότε απαιτείται ο χειρουργικός καθαρισμός των οστεολύσεων, μεχρι την αφαίρεση τμηματος του λιθοειδούς οστού ( lateral petrosectomy).
Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο είναι μια ενναλακτική μορφή θεραπείας
Πρόγνωση
Η πρόγνωση αν γίνει η διάγνωση έγκαιρα κ χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία είναι αρκετά καλή. Αν εμμφανιστούν επιπλοκές όπως πάρεση κρανιακών νεύρων ή θρόμβωηση του σιγμοειδούς κόλπου τότε η θνητότητα υπολογίζεται στο 50%.
Με τιμή
Δρ. Κροίσος Παναγή
Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου
Πηγές
Hals-Nasen-Ohren-Heilkunde
Gerhard Grevers, Heinrich Iro, Rudolf Probst, 3 Αuflage